For free downloads, see Services >> Resources (free!).... Follow us on Twitter and Facebook - click on the icons below...
Welcome to SHAPE—Africa

Mediului – Privire de Ansamblu  

 

Definiţie pentru Îmbogăţirea Mediului

 

Îmbogăţirea mediului este un proces dinamic de îmbunătăţire a mediului de viaţă al animalelor în contextul biologiei comportamentale şi istoriei naturale. Modificările în mediul animalelor se fac în scopul de a le oferi mai multe opţiuni de comportament cu intenţia stimulării comportamentelor adecvate speciei, prin aceasta aducând o creştere a bunăstării animalelor (1999 AZA Behavior Scientific Advisory Group).

 

Indivizi sau Populaţii?

 

Când avem în vedere bunăstarea animalelor şi îmbogăţirea mediului, este vital să ne gândim la faptul că ambele au în vedere individul. Deşi cei care îngrijesc şi gestionează animale sunt adeseori preocupaţi de populaţii, îmbogăţirea mediului şi bunăstarea nu ţin de acestea – ceea ce poate fi benefic pentru un individ poate fi indiferent altuia.

 

Planuri pentru Îmbogăţirea Mediului

 

La The Shape of Enrichment, Inc., suntem de părere că există o serie de principii cu rol critic în realizarea unor planuri eficiente şi de succes pentru îmbogăţirea mediului.

 

Planurile de îmbogăţire a mediului trebuie să fie holistice. Pentru a ne asigura că vom ţine seama de toate aspectele mediului, recunoaştem 5 categorii de îmbogăţire: Socială, Cognitivă, Fizică, Senzorială şi Alimentaţie. Aceste categorii nu se exclud reciproc. Fiecare categorie trebuie reprezentată în mod adecvat în planul de îmbogăţire a mediului animalului. Daţi clic pe linkurile de mai jos pentru a descărca un grafic cu exemple din fiecare categorie.

Engleza

Maghiar

Indoneziana

Portugheza

Româna

Spaniola

 

Planurile de îmbogăţire a mediului trebuie să fie orientate pe obiective. Se vor stabili obiectivele de comportament care să determine strategiile de îmbogăţire a mediului şi programul de aplicare la fiecare animal. Obiectivele pot fi generale (ex. intensificarea explorării) sau specifice (ex. încurajarea investigării olfactive). Pentru fiecare animal pot fi alese obiective multiple sau pot fi oferite strategii multiple de îmbogăţire a mediului.

 

Planurile de îmbogăţire a mediului trebuie evaluate atât la început cât şi periodic pe parcursul unui an. Metoda de evaluare poate fi diferită, dar scopul este acela de a vedea dacă o strategie nouă de îmbogăţire a mediului îşi atinge scopul de modificare a comportamentului şi dac continuă să o facă pe o perioadă îndelungată. Dacă o strategie nouă de îmbogăţire a mediului nu îşi atinge scopurile (sau dacă a încetat să le atingă cu trecerea timpului), trebuie analizate posibilităţile de modificare.

 

Cadru pentru activităţile de îmbogăţire a mediului. Pentru ca planurile de îmbogăţire a mediului să fie orientate pe obiective, testate şi evaluate, încurajăm utilizarea unui protocol de planificare. Au fost elaborate mai multe modele care se folosesc la ora actuală. Pentru că este simplu şi flexibil, recomandăm Schema Logică de Planificare Shape. Daţi clic pe linkurile de mai jos pentru a descărca un exemplar al Graficului nostru de planificare. O altă metodă excelentă este S.P.I.D.E.R.

Engleza

Maghiar

Indoneziana

Portugheza

Româna

Spaniola

 

Welcome to SHAPE—Africa

 

 

This Page (Enrichment Overview) Now Available In:

 

Hungarian

Portuguese

Romanian

Spanish

 

 

 

 

 

© 2006-2013 The Shape of Enrichment, Inc. Webmaster Visits this month: 31
Website Design and Implementation by Randy Weeton Website Graphic Design by Azlynn Hare