For free downloads, see Services >> Resources (free!).... Follow us on Twitter and Facebook - click on the icons below...
Welcome to SHAPE—Africa

Mediului – Privire de Ansamblu  

 

Definiţie pentru Īmbogăţirea Mediului

 

Īmbogăţirea mediului este un proces dinamic de īmbunătăţire a mediului de viaţă al animalelor īn contextul biologiei comportamentale şi istoriei naturale. Modificările īn mediul animalelor se fac īn scopul de a le oferi mai multe opţiuni de comportament cu intenţia stimulării comportamentelor adecvate speciei, prin aceasta aducānd o creştere a bunăstării animalelor (1999 AZA Behavior Scientific Advisory Group).

 

Indivizi sau Populaţii?

 

Cānd avem īn vedere bunăstarea animalelor şi īmbogăţirea mediului, este vital să ne gāndim la faptul că ambele au īn vedere individul. Deşi cei care īngrijesc şi gestionează animale sunt adeseori preocupaţi de populaţii, īmbogăţirea mediului şi bunăstarea nu ţin de acestea – ceea ce poate fi benefic pentru un individ poate fi indiferent altuia.

 

Planuri pentru Īmbogăţirea Mediului

 

La The Shape of Enrichment, Inc., suntem de părere că există o serie de principii cu rol critic īn realizarea unor planuri eficiente şi de succes pentru īmbogăţirea mediului.

 

Planurile de īmbogăţire a mediului trebuie să fie holistice. Pentru a ne asigura că vom ţine seama de toate aspectele mediului, recunoaştem 5 categorii de īmbogăţire: Socială, Cognitivă, Fizică, Senzorială şi Alimentaţie. Aceste categorii nu se exclud reciproc. Fiecare categorie trebuie reprezentată īn mod adecvat īn planul de īmbogăţire a mediului animalului. Daţi clic pe linkurile de mai jos pentru a descărca un grafic cu exemple din fiecare categorie.

Engleza

Maghiar

Indoneziana

Portugheza

Romāna

Spaniola

 

Planurile de īmbogăţire a mediului trebuie să fie orientate pe obiective. Se vor stabili obiectivele de comportament care să determine strategiile de īmbogăţire a mediului şi programul de aplicare la fiecare animal. Obiectivele pot fi generale (ex. intensificarea explorării) sau specifice (ex. īncurajarea investigării olfactive). Pentru fiecare animal pot fi alese obiective multiple sau pot fi oferite strategii multiple de īmbogăţire a mediului.

 

Planurile de īmbogăţire a mediului trebuie evaluate atāt la īnceput cāt şi periodic pe parcursul unui an. Metoda de evaluare poate fi diferită, dar scopul este acela de a vedea dacă o strategie nouă de īmbogăţire a mediului īşi atinge scopul de modificare a comportamentului şi dac continuă să o facă pe o perioadă īndelungată. Dacă o strategie nouă de īmbogăţire a mediului nu īşi atinge scopurile (sau dacă a īncetat să le atingă cu trecerea timpului), trebuie analizate posibilităţile de modificare.

 

Cadru pentru activităţile de īmbogăţire a mediului. Pentru ca planurile de īmbogăţire a mediului să fie orientate pe obiective, testate şi evaluate, īncurajăm utilizarea unui protocol de planificare. Au fost elaborate mai multe modele care se folosesc la ora actuală. Pentru că este simplu şi flexibil, recomandăm Schema Logică de Planificare Shape. Daţi clic pe linkurile de mai jos pentru a descărca un exemplar al Graficului nostru de planificare. O altă metodă excelentă este S.P.I.D.E.R.

Engleza

Maghiar

Indoneziana

Portugheza

Romāna

Spaniola

 

Welcome to SHAPE—Africa

 

 

This Page (Enrichment Overview) Now Available In:

 

Hungarian

Portuguese

Romanian

Spanish

 

 

 

 

 

© 2006-2013 The Shape of Enrichment, Inc. Webmaster Visits this month: 9
Website Design and Implementation by Randy Weeton Website Graphic Design by Azlynn Hare