For free downloads, see Services >> Resources (free!).... Follow us on Twitter and Facebook - click on the icons below...
A környezetgazdagítás áttekintése

A Környezetgazdagítás Áttekintése

 

A Környezetgazdagítás Definíciója

 

A környezetgazdagítás olyan dinamikus eljárás, amely az állatok környezetét javítja az adott faj viselkedésbiológiájával és ökológiájával összhangban. 

A környezeti változtatások célja egy adott állat viselkedési lehetőségeinek bővítése, a fajra jellemző viselkedésformák elősegítése, ezáltal az állati jólét javítása (1999 AZA Behavior Scientific Advisory Group (AZA Viselkedéstudományi Tanácsadó Csoport)).

 

Egyedek Vagy Populációk?

 

Amikor az állati jólétre vagy a környezetgazdagításra gondolunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy mindkettő egyed-alapú. Míg az állatgondozók és a vezetők gyakran populációkkal foglalkoznak, addig a környezetgazdagítás és a jólét nem – ami hasznos az egyiknek, az nem biztos, hogy a másiknak is.

 

Környezetgazdagítási Tervek

 

A The Shape of Enrichment, Inc.-nál úgy érezzük, hogy van néhány alapelv, amely elengedhetetlen a sikeres és hatékony környezetgazdagítási tervek megvalósításához.

 

A környezetgazdagítási terveknek teljes körűeknek kell lenniük. Annak érdekében, hogy a környezet minden vonatkozását figyelembe vegyük, 5 gazdagítási kategóriát különítünk el: Társas, Kognitív, Fizikai, Érzékszervi és Táplálék. Ezek a kategóriák nem zárják ki egymást. Mindegyik kategória megfelelő mértékben kell, hogy szerepeljen egy adott állat környezetgazdagítási tervében. Kattintson az alábbi linkekre egy diagramm letöltéséhez, amely példákat mutat be mindegyik kategóriára.

Angoi

Magyar

Indonéz

Portugái

Román

Spanyol

 

A környezetgazdagítási terveknek célirányosnak kell lenniük. Egy adott állat környezetgazdagítási stratégiájának és menetrendjének az irányításához szükséges a viselkedési célok meghatározása. A célok lehetnek általánosak (pl. keresgélés növelése), vagy specifikus (pl. a szaglászás ösztönzése). Lehet több cél is egy adott állat esetében, illetve összetett környezetgazdagítási stratégiák is ajánlhatók.

 

A környezetgazdagítási terveket mind kezdetben, mind egész évben rendszeresen értékelni kell. Az értékelés módszere változhat, de a cél annak megállapítása, hogy az új környezetgazdagítási stratégia kiváltja-e a kívánt viselkedést, ill. idővel ez így is marad-e. Amennyiben egy új stratégia nem hozza meg a megfelelő eredményt (vagy idővel ez megszűnik), módosításokat kell keresni.

 

Környezetgazdagítási Vázlat. Annak érdekében, hogy a környezetgazdagítási tervek célirányosak, teszteltek és értékeltek legyenek, javasoljuk egy tervezési protokoll használatát. Jó néhányat kifejlesztettek és használnak napjainkban. Mi a Shape Tervezési Folyamatábrát javasoljuk egyszerűsége és rugalmassága miatt. Kattintson az alábbi linkekre a Tervezési Folyamatábránk letöltéséhez. Egy másik kitűnő módszer a S.P.I.DE.R.

Angoi

Magyar

Indonéz

Portugái

Román

Spanyol

 

© 2006-2013 The Shape of Enrichment, Inc. Webmaster Visits this month: 26
Website Design and Implementation by Randy Weeton Website Graphic Design by Azlynn Hare